19 Kasım 2012 Pazartesi

İleri Demokrasi ve Eşitlik

The Newsroom dizisi daha ilk bölümden çok etkili bir giriş yapar.A.B.D.'nin en ünlü haber sunucularından Will McAvoy meslektaşlarıyla birlikte katıldığı,bir üniversitede gerçekleştirilen sempozyumda,kadın bir öğrencinin sorduğu soru karşısında sert bir çıkış yaptıktan sonra dizinin bütün gidişatı belli olur. Bilgisiz, araştırmadan ve okumaktan uzak seçmenlerin dolu olduğu bir ülkede demokratik bir yönetim imkansızdır. Bu fikrin vurgulanması benim bu diziyi seyretmeye karar vermem için 1 saniye bile düşünmememin de nedenidir.

Bu sahneden daha önemli olan diğer bir sahne ise,yeni haber yapımcısı MacKenzie'nin Will'e anlattıkları.

"Demokraside bilgili seçmenlerden daha önemli birşey yoktur.Hiç bilgi olmadığında veya daha da kötüsü yanlış bilgi olduğunda bu felaket habercisi kararlar getirebilir ve her coşkulu tartışma denemesi öldürülebilir."

Demokrasinin olmazsa olmazı haber alabilme ve bilgi edinme özgürlüğüdür.

Devlet televizyonu TRT istatistiklerine bakalım.  Erdoğan TRT’de 6 ayda tek başına 44 saat haber yapılırken, Kılıçdaroğlu 12 saat, Bahçeli 2 saat TRT’ye çıkabildi. BDP ise yalnızca 22 dakika. Yılın ilk 6 ayı için geçerli olan istatistikler bunlar.Tayyip Erdoğan'ın aldığı bu süre içerisinde bakanlar ve diğer AKP vekilleri yer almıyor. 


Bu hükümet devamlı eşitlikten bahsederken ülke genelinde gerçekleşen hiçbir gelişme demokrasi ile ilgili değil. Adıyaman,İzmir,Çorum,Malatya illerinde Alevilerin evleri işaretlenirken İdris Naim Şahin bunları çocukların Counter Strike oyunundan etkilenerek yapmış olduğunu açıkladı.

Bunu söyleyebilen bir insanın bakan olmasından daha saçma ne olabilir ki bu dünyada?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder